Ce este OSINT?
OSINT – Open Source Intelligence – vă permite să aveţi acces la tot ceea ce există ca informaţie cu acces nerestricționat pe Internet, în mod 100% legal, prin folosirea unor tehnologii de vârf (i.e. veţi avea la dispoziţie mai mult de 70% din informaţiile care se găsesc deja pe Internet şi pe care nu le veţi putea găsi folosind motoarele de căutare convenţionale).
Cui se adresează cursul de OSINT?
- ziariştilor
- oamenilor de afaceri
- responsabililor de marketing
- specialiştilor în recrutarea de personal calificat
- strategilor în domeniul R&D, analiştilor, cercetătorilor în domenii strategice, politice, economice
- politicienilor
- autorităților de aplicare a legii
Ce veţi învaţa?
Veţi învaţa mai întâi aspecte legate de etică şi metodologice în raport cu acest domeniu, apoi utilizarea corectă a unor aplicații software destinate OSINT şi tehnici specifice privind OSINT/V (verified) pentru a identifica documente şi informaţii autentice şi corecte în cantitatea uriașă de date disponibilă online, adică acele 10-15% informaţii sigure de care aveţi nevoie, vitale pentru succesul demersului dumneavoastră.
De ce?
Guvernele, agenţiile de intelligence, marile corporaţii, agenţiile globale de presă şi, evident, grupările de criminalitate informatică sunt primele care folosesc zilnic OSINT.
OSINT nu se bazează pe altceva decât pe memoria permanentă a Internetului, asociată cu naivitatea cu care oamenii înşişi sau prietenii/colaboratorii lor au publicat, stocat şi stochează în continuare documente şi informaţii importante, unele chiar vitale, în medii nesecurizate și accesibile fără restricții, fie că vorbim de datele lor personale, fie că vorbim de proiecte sau de realizări profesionale.
Pentru ce?
OSINT este cea mai bună metodă de auto-apărare.
Într-o lume a Internetului complet nereglementată, este vital să ştiţi ce se scrie sau ce a fost « abandonat » pe deep web despre dumneavoastră, familia sau firma dumneavoastră, în scopul de a preveni eventualele acţiuni criminale (şantaj, spionaj) sau concurenţă neloială. Este important de știut faptul că grupările criminale caută mai întâi totul despre dumneavoastră şi afacerea dumneavoastră prin OSINT, urmând ca, ulterior să intre în zona ilegală a furtului de informaţii şi date securizate.
După identificarea datelor relevante căutate pe Internet, puteţi să apelaţi la specialişti pentru a şterge materialele confidenţiale sau a diminua uşurinţa cu care ele pot fi găsite.
OSINT este cea mai bună metodă de a preveni şi/sau de a obține avantaje competitive.
Dacă competitorii dumneavoastră utlizează OSINT şi dumneavoastră nu, aveţi un dezavantaj strategic pe care nicio firma de consultanţă nu vă va putea ajuta să o recuperaţi (în afara celor mai bune – şi evident mai scumpe – care desfășoară déjà activități permanente specializate de competitive intelligence în domeniul dumneavoastră de activitate) – indiferent dacă sunteţi ziarist, om de afaceri, cercetător sau persoană publică.
Nu sunteţi încă convins? Iată câteva surse de informaţii care sigur vă vor convinge :
NATO intelligence exploitation of the Internet & NATO OSINT Handbook:
- http://nsarchive.gwu.edu/NSAEBB/NSAEBB436/docs/EBB-005.pdf
- http://www.phibetaiota.net/wp-content/uploads/2009/07/NATO-OSINT-Handbook1.pdf
www.sri.ro/studii.html (afişate după data publicării)
Aspecte etice în activitatea de intelligence din surse deschise
- OSINT – la graniţa dintre secret şi public
- Bune practici în activitatea OSINT
- Instruire şi formare în Open Source Intelligence
- OSINT şi New Media
SRI / INTELLIGENCE, Nr. 14, 14 septembrie 2014
STRUCTURA CURSURILOR
Sunt oferite două tipuri de cursuri:
- OSINT BASICS+ (pentru nivel Începător / Intermediar)
- OSINT PRO (pentru nivel Intermediar+ / Avansat)
Ambele cursuri vor fi susţinute de către doi traineri, care vor urmări îndeaproape evoluţia grupei şi a fiecărui cursant în parte.
Ce înseamnă nivel « Intermediar » ? La nivel Intermediar se află un cursant care a asistat în prealabil la un curs de iniţiere « hands-on » sau care a făcut self-training cu manualele disponibile online dar nu foloseşte OSINT în viaţa sa de zi cu zi.
Ce înseamnă nivel « Intermediar + » ? La nivel Intermediar + se află un cursant care a asistat în prealabil la un curs de iniţiere « hands-on » sau a făcut self-training cu manuale online şi foloseşte deja OSINT în viaţa sa de zi cu zi.
PROGRAMUL CURSURILOR
CURSUL OSINT BASICS+ (pentru nivel Începător / Intermediar)
Luni, 21 septembrie
09:00 – 18:00 Descărcarea şi instalarea software-urilor OSINT.
Modul teoretic : Prezentarea metodologiei, eticii, a bazelor şi metodelor de căutare a informaţiilor în limbi străine.
Atelier practic : Introducere în utilizarea fiecărui software OSINT, în mod interactiv, tip hands-on (în limba română).
(Între orele 12 :14, Pauză de prânz)
Marţi 22 septembrie
09:00 – 18:00 Atelier practic : Hands-on cu doi traineri, exerciţii individuale şi pe echipe, de la cele mai simple până la cele mai dificile (în limba engleză, cu un asistent vorbitor de limba română).
(Între orele 12 :14, Pauză de prânz)
Miercuri, 23 septembrie
09:00 – 13:00 Concurs pe echipe.
CURS OSINT PRO (pentru nivel Intermediar+ / Avansat)
Luni, 21 septembrie
09:00 – 18:00 Descărcarea şi instalarea software-urilor OSINT.
Modul teoretic : Prezentare metodologiei, eticii, a bazelor şi metodelor de căutare a informaţiilor în limbi străine.
Atelier practic : Introducere în utilizarea fiecărui software OSINT, în mod interactiv, tip hands-on (în limba română).
Atelier practic : Aprofundarea şi exploatarea fiecărui software OSINT, într-o manieră interactivă. Înţelegerea pragurilor şi limitelor care nu trebuiesc depăşite, locul în care OSINT se opreşte şi în care începe « zona gri » (atelier în limba engleză, cu un asistent vorbitor de limba română).
(Între orele 12 :14, Pauză de prânz)
Marţi 22 septembrie
09:00 – 18:00 Atelier practic : Hands-on cu 2 traineri, exerciţii individuale şi pe echipe, cu grad progresiv de dificultate (atelier în limba engleză, cu un asistent vorbitor de limba română).
(Între orele 12 :14, Pauză de prânz)
Miercuri, 23 septembrie
09:00 – 13:00 Concurs pe echipe.
Mai multe detalii pe site-ul cybersecurity-romania.ro.