Conferința națională de cybersecurity – Ediţia a II-a

Ziarul BURSA organizează a II-a ediţie a CONFERINŢEI NAŢIONALE DE CYBERSECURITY, în data de 14 iunie 2016, începând cu orele 9:30, la sediul Electrica SA, sala Radu Zane din str. Grigore Alexandrescu nr. 9, Sector 1, Bucureşti.

Ameninţările cibernetice se diversifică vertiginos şi devin din ce în ce mai sofisticate, afectând din ce în ce mai mulţi utilizatori şi organizaţii. În aceste condiţii, îmbunătăţirea climatului de securitate cibernetică constituie o prioritate strategică a autorităţilor naţionale cu atribuţii şi responsabilităţi în domeniu. Cu precădere, se are în vedere diversificarea şi îmbunătăţirea capabilităţilor de investigare şi prevenire a incidentelor de securitate cibernetică disponibile la nivel naţional.

Problemele stringente se înregistrează la nivelul organizaţiilor private. Practic, circa 60-70% din pierderile financiare cauzate companiilor sunt pe seama atacurilor şi fraudelor interne sau riscurilor operaţionale slab gestionate sau ignorate. Securitatea cibernetică este un subiect de importanţă majoră pentru organizaţii, în contexul dezvoltării explozive a tehnologiei din ultimii ani. Riscurile operării în spaţiul cibernetic nu ocolesc companiile, deoarece peste 90% din activităţile economice şi de afaceri ale organizaţiilor private sunt dependente de activitatea dispozitivelor informatice.

Infrastructurile cibernetice trebuie protejate astăzi mai mult ca oricând. Cetăţenii, respectiv organizaţiile private trebuie să fie corect informate despre spectrul real de provocări şi ameninţări cu care se confruntă în spaţiul cibernetic. Telefoanele, calculatoarele, sistemele SCADA şi alte echipamente cibernetice sunt supuse unui spectru divers de riscuri cibernetice. Foarte puţine organizaţii private din România, care sunt deosebit de tentante pentru criminalitatea organizată, cunosc în mod adecvat care le sunt drepturile şi responsabilităţile deopotrivă ce le revin în domeniul securităţii cibernetice.

Autorităţile naţionale oferă sprijin consistent cetăţenilor şi companiilor în lupta cu inamicii cibernetici, remarcându-se prin eficienţă, competenţă şi operativitate. Prevenţia şi securizarea adecvată în faţa atacurilor cibernetice nu mai sunt o opţiune, ci o necesitate.

conf-sec

Subiecte propuse:

  • Politici şi strategii de securitate şi apărare cibernetică aplicabile organizaţiilor publice şi private;
  • Auditul şi certificarea securităţii cibernetice a organizaţiilor;
  • Bune practici în comerţul online, în utilizarea, reţinerea şi prelucrarea datelor, în protecţia proprietăţii intelectuale şi combaterea pirateriei;
  • Drepturile şi obligaţiile utilizatorilor şi persoanelor juridice în spaţiul cibernetic (din perspectiva noului proiect de lege a securităţii cibernetice);
  • Auditul, evaluarea şi managementul securităţii cibernetice în organizaţii;
  • Protecţia infrastructurilor critice naţionale din domeniile financiar, bancar, transporturi, medical, educaţional, energetic;
  • eGuvernare şi administraţie publică inteligentă;
  • Educaţia şi cultura de securitate cibernetică;
  • Oportunităţi pentru asigurarea continuităţii organizaţiilor: asigurarea la risc cibernetic;
  • Provocări legislative: aspecte tehnice şi juridice, cooperarea public-privată.

Pentru mai multe detalii, vă rugăm să consultaţi site-ul conferinţei.

Sursa foto: www.bursa.ro
Sursa articolului: www.bursa.ro