Studiul „Considerations on Challenges and Future Directions in Cybersecurity” (Considerații privind provocările și viitoarele direcții în securitatea cibernetică), realizat cu ocazia Președinției României la Consiliul Uniunii Europene, a fost lansat la Academia Română, în data de 26 noiembrie 2019. Lucrarea a fost elaborată sub egida Asociației Române pentru Asigurarea Securității Informației (ARASEC), cu sprijinul Centrului Național de Răspuns la Incidente de Securitate Cibernetică (CERT-RO) și Centrului Național Cyberint din cadrul Serviciului Român de Informații.
Studiul constituie un exercițiu de cooperare în domeniul securității cibernetice, reprezintând un efort comun al unor experți din sectorul public, privat și academic, pentru dezvoltarea unui cadru de referință privind educația, inovarea, cooperarea și managementul resurselor umane în domeniul securității cibernetice și analiza provocărilor și a direcțiilor strategice viitoare din acest domeniu.
Evenimentul de la Academia Română a fost deschis de prof.dr.ing. Ioan Bacivarov – președintele Asociației Române pentru Asigurarea Securității Informației (ARASEC), ce a subliniat importanța cooperării internaționale pentru securizarea spațiului cibernetic. În cadrul primei sesiuni a evenimentului de lansare a studiului au avut intervenții oficiale:
- Anton Rog – Centrul Național Cyberint din cadrul Serviciului Român de Informații;
- Veronica Stoica – Academia de Poliție „Alexandru Ioan Cuza”;
- Cristian Priboi – Centrul Național de Răspuns la Incidente de Securitate Cibernetică (CERT-RO);
- Andrew Greenough – Ambasada Statelor Unite ale Americii în România;
- Bareket Knafo – Ambasada Israelului în România;
- David Sutcliffe – Ambasada Marii Britanii în România.
În cadrul acestui eveniment au fost invitate persoane din administrația publică, domeniul academic și sectorul privat, pentru a se prezenta studiul „Considerations on Challenges and Future Directions in Cybersecurity” și pentru a se dezbate subiecte legate de noile provocări și direcții în domeniul securității cibernetice.
Documentul poate fi accesat online la următoarele adrese: