Lansarea studiului „Considerations on Challenges and Future Directions in Cybersecurity” la Reprezentanța Permanentă a României pe lângă Uniunea Europeană

Studiul „Considerations on Challenges and Future Directions in Cybersecurity” (Considerații privind provocările și viitoarele direcții în securitatea cibernetică), realizat cu ocazia Președinției României la Consiliul Uniunii Europene, a fost lansat la Reprezentanța Permanentă a României pe lângă Uniunea Europeană, în data de 9 martie 2020. Lucrarea a fost elaborată sub egida Asociației Române pentru Asigurarea Securității Informației (ARASEC), cu sprijinul Centrului Național de Răspuns la Incidente de Securitate Cibernetică (CERT-RO) și Centrului Național Cyberint din cadrul Serviciului Român de Informații.

Evenimentul de la Reprezentanța Permanentă a României a fost deschis de Excelența sa, doamna Ambasador Luminița Teodora Odobescu, Reprezentantul Permanent al României pe lângă Uniunea Europeană, și doamna Tamara Tafra, consilier pe cyber din cadrul Reprezentanței Permanente a Croației, subliniindu-se importanța cooperării internaționale pentru securizarea spațiului cibernetic.

În cadrul primei sesiuni a evenimentului de lansare a studiului au avut intervenții oficiale:

  • Anton Rog – Centrul Național Cyberint din cadrul Serviciului Român de Informații;
  • Ioan-Cosmin Mihai – Academia de Poliție „Alexandru Ioan Cuza”;
  • Costel Ciuchi – Secretariatul General al Guvernului;
  • Miguel González-Sancho-Bodero – Comisia Europeană;
  • Philippe Blot – Agenția Uniunii Europene pentru Securitate Cibernetică (ENISA).

În cea de-a doua secțiune, discuțiile s-au concentrat pe stimularea excelenței și cooperării în domeniul securității cibernetice:

  • Liga Rozentale – Microsoft Belgia;
  • Elena Plexida – ICANN (Internet Corporation for Assigned Names and Numbers);
  • Nina Hasratyan – ECSO (European Cyber Security Organisation);
  • Aurélie Doutriaux – Orange Belgia.

La finalul evenimentului, domnul Dirk Dubois, directorul Colegiului European de Securitate și Apărare (CESA), a prezentat importanța educației în realizarea unei culturi puternice de securitate cibernetică. Concluziile evenimentului au fost prezentate de domnul Cosmin Boiangiu, Reprezentant Permanent adjunct la Bruxelles.

În cadrul acestui eveniment au fost invitate persoane din instituțiile Uniunii Europene, sectorul privat și domeniul academic, pentru a se prezenta studiul „Considerations on Challenges and Future Directions in Cybersecurity” și pentru a se dezbate subiecte legate de noile provocări și direcții în domeniul securității cibernetice.

Documentul poate fi accesat la următoarele adrese:

Sursa articolului: ARASEC