Conferința Atacurile cibernetice şi robusteţea sistemelor – Internetul care ne vulnerabilizează a fost organizată în data de 24 martie 2016 de către Institutul Bancar Român (IBR) în colaborare cu Institutul de Studii Financiare (ISF) și Institutul pentru Studierea Evenimentelor Extreme (ISEE) la Institutul Bancar Român, București. Asociația Română pentru Asigurarea Securității Informației (ARASEC) a fost reprezentată la acest eveniment de domnul lect.dr.ing. Ioan-Cosmin MIHAI – vicepreședinte ARASEC.
Conferința a fost organizată pe două secțiuni: secțiunea I – Evoluții recente în domeniul Cyberfare și secțiunea II – Modalități de prevenire și protecție. Tema principală a evenimentului a avut ca scop identificarea unor măsuri eficiente pentru asigurarea unui management strategic al problematicii atacurilor cibernetice.
Subiectele de dezbatere au fost:
- amenințările cibernetice din ce în ce mai persistente și globale;
- identificarea unor politici publice naționale și internaționale referitoare la problematica cyberfare;
- vulnerabilizarea infrastructurilor critice;
- rolul legilor securității cibernetice și nevoia CERT-urilor sectoriale;
- măsurile necesare de conștientizare și prevenție la nivel sectorial și național;
- tendințele în domeniu pentru anii următori;
- terorismul manifestat la nivel global;
- noile arme cibernetice.
Printre speakerii invitați la această conferință au fost:
- Marius-Raul BOSTAN – Ministru, Ministerul Comunicațiilor și pentru Societatea Informațională;
- Mircea GRIGORAȘ – Director General Adjunct, Centrul Național de Răspuns la Incidente de Securitate Cibernetică;
- Florin COSMOIU – Director Centrul CyberInt, Serviciul Român de Informații;
- Bodan BÎRZU – Director Unitatea de Criminalitate Informatica, Departamentul de Informații și Protecție Internă;
- Bogdan Cătălin BADIU – Șef Biroul de Investigare a Infracțiunilor împotriva Sistemelor Informatice, Inspectoratul General al Poliției Române.
Evenimentul a fost deschis de dl. Daniel DĂIANU – profesor universitar SNSPA, președintele Institutului pentru Studierea Evenimentelor Extreme și membru al Consiliului de administrație a Băncii Naționale a României, urmat de dl. Marius-Raul BOSTAN – Ministrul Ministerului Comunicațiilor și pentru Societatea Informațională, ce a subliniat faptul că lipsa mecanismelor legale pentru prevenție, protecție și reacție stimulează creșterea atacurilor cibernetice.
Dl. Florin COSMOIU – Director Centrul CyberInt, Serviciul Român de Informații a prezentat de ce este nevoie ca programele cu privire asigurarea protecției cibernetice să înceapă din școala gimnazială pentru educarea copiilor și a mai clarificat câteva aspecte privind proiectul de Lege pentru Securitatea Cibernetică a României. Dl. Mircea GRIGORAȘ – Director General Adjunct, Centrul Național de Răspuns la Incidente de Securitate Cibernetică a analizat în detaliu pașii ce sunt urmați în realizarea unui atac cibernetic și a prezentat raportul cu privire la alertele de securitate procesate de CERT-RO în anul 2015.
Deși timpul alocat evenimentului a fost destul de scurt, conferința a și-a îndeplinit obiectivele, fiind atinse toate subiectele anunțate. Importanța acestei conferințe în domeniul securității cibernetice a fost dată de ideile exprimate de invitații de prestigiu care au luat cuvântul, printre aceștia numărându-se reprezentanți ai Ministerului Comunicațiilor și pentru Societatea Informațională, Serviciului Român de Informații, Centrului Național de Răspuns la Incidente de Securitate Cibernetică, Inspectoratului General al Poliției Române și ai unor importante asociații profesionale din domeniu.